Συμβόλαια θανάτου, εκβιασμούς, χειραγώγηση μαρτύρων, διακίνηση ναρκωτικών και αγοραπωλησίες όπλων έφερε στο φως η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής για τη μαφία των Αλβανών βαρυποινιτών της 5ης πτέρυγας του Κορυδαλλού. Ταυτόχρονα, οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές και δημιουργούν νέα δεδομένα για πολύκροτες υποθέσεις, όπως είναι η δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο πρόσφατος φόνος στον Κορυδαλλό του Αλβανού κακοποιού Αρμπερ Μπάκο και –ενδεχομένως– η παλαιότερη απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, στην Πεντέλη. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται Αλβανός βαρυποινίτης με το ψευδώνυμο «Κλόντι», που κατηγορείται –μεταξύ άλλων– για ηθική αυτουργία στον φόνο Ζαφειρόπουλου. Το σύνολο των νέων δεδομένων προέκυψε από την άρση απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν ο «Κλόντι» και έγκλειστοι συνεργοί του, στην 5η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Εις βάρος τους σχηματίστηκε πολυσέλιδη δικογραφία και το σύνολο του προανακριτικού υλικού τέθηκε υπόψη των αρμόδιων εισαγγελέων και ανακριτών.
Αφορμή για τη μυστική έρευνα υπήρξε η απόδραση, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, δύο Αλβανών κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Στους αστυνομικούς της Ασφάλειας έφτασε η πληροφορία ότι οι δύο κατάδικοι είχαν αναλάβει να φέρουν εις πέρας κάποια «δουλειά», δίχως ωστόσο να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η φυγή των δύο ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά και της Αντιτρομοκρατικής, καθώς υπήρξε φόβος ότι οι δραπέτες θα έπαιρναν μέρος σε φόνο με «άρωμα» τρομοκρατίας, όπως είχε γίνει με τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη, το 2015.
Ο εντοπισμός
Τα στελέχη της υπηρεσίας έθεσαν υπό παρακολούθηση το τηλέφωνο νεαρής, η οποία –σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες– προσέφερε καταφύγιο στους δύο δραπέτες. Το κινητό εξέπεμπε από την Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα από το Μάτι, όπου πράγματι οι δύο φυγάδες εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τη 14η Ιανουαρίου. Στο διάστημα της παρακολούθησής της, η κοπέλα δεχόταν κλήσεις από άγνωστο κινητό που εξέπεμπε αρχικά από τις φυλακές των Χανίων και στη συνέχεια απ’ αυτές του Κορυδαλλού. Οι αστυνομικοί δεν άργησαν να καταλάβουν ότι η φωνή στη μια άκρη της τηλεφωνικής σύνδεσης ήταν του «Κλόντι», ο οποίος εκείνες τις ημέρες μετήχθη από την Κρήτη στην Αθήνα για να δώσει το «παρών» στη δίκη για τον φόνο Ζαφειρόπουλου. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής προχώρησαν σε άρση απορρήτου και στο κινητό του «Κλόντι», και όσα αποτυπώθηκαν στα CD της Αντιτρομοκρατικής προκάλεσαν έκπληξη ακόμα και στα πιο έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Η ημέρα της σύλληψης των δύο δραπετών (14η Ιανουαρίου) συνέπεσε με την άγρια δολοφονία του Αρμπερ Μπάκο από συγκρατούμενούς του, και ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τον «Κλόντι» να επιπλήττει τους δράστες γιατί δεν σκότωσαν τον Μπάκο μέσα στο κελί του αλλά στον διάδρομο της 5ης πτέρυγας, με αποτέλεσμα η σκηνή του φόνου να καταγραφεί στην κάμερα ασφαλείας. Ο Μπάκο ανήκε στην ομάδα του «Κλόντι» και αντιμετώπιζε και αυτός την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στον φόνο του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Τον σκότωσαν με μαχαίρια δύο άλλοτε συνεργοί του, ο Ιμπραήμ Μπραχιμάι, φυσικός αυτουργός στον φόνο του ποινικολόγου, και ο 25χρονος Ελληνας Μ.Γ.
«Σου είπα εκατό φορές να το κάνεις μέσα στο δωμάτιό του», φέρεται να είπε ο «Κλόντι» στον Μπραχιμάι, που στο μεταξύ είχε μεταφερθεί στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. «Δεν γινόταν. Δεν μπορούσα να βγάλω το μαχαίρι. Βρήκα την ευκαιρία εκεί στην πόρτα, μόλις γύρισε, του έδωσα μια στο σβέρκο», απάντησε με απολογητικό ύφος ο Μπραχιμάι. Ο «Κλόντι» δυσαρεστήθηκε γιατί σκόπευε να χρησιμοποιήσει τον 25χρονο για «δουλειές» στη Μύκονο, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του.
«Θα πεις άλλα»
Η έρευνα απέδιδε καρπούς και τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής αποφάσισαν να την επεκτείνουν, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και οι δύο φυγάδες είχαν πλέον επιστρέψει στη φυλακή. Ακουσαν λοιπόν τον Ιμπραήμ Μπραχιμάι να τηλεφωνεί στη σύντροφό του και να της υποδεικνύει να αλλάξει την αρχική κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση Ζαφειρόπουλου, προκειμένου να απεμπλέξει τον «Κλόντι» και να ρίξει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας αποκλειστικά στον δολοφονημένο Μπάκο. «Θα πας και θα πεις ότι όσα είχες καταθέσει μετά τη σύλληψή μου, ότι δηλαδή πήγαμε στο γραφείο του Ζαφειρόπουλου με εντολή του “Κλόντι”, ήταν ψέματα και ότι αναγκάστηκες να τα πεις γιατί ο Μπάκο απειλούσε να σκοτώσει την οικογένειά σου», φέρεται να της είπε.
Προέκυψε ακόμα ότι η «δουλειά» που οι Αλβανοί κακοποιοί σκόπευαν να φέρουν εις πέρας –πρόκειται για «συμβόλαιο θανάτου», σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– ήταν προγραμματισμένη για την 7η Φεβρουαρίου. Για τις ανάγκες του σχεδίου τους έψαχναν ένα αυτοκίνητο με έμπειρο οδηγό και ένα σπίτι με θέρμανση. Επίσης, έψαχναν να αγοράσουν ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, και για να εξασφαλίσουν τα χρήματα, κατέφυγαν σε ένα δοκιμασμένο κόλπο: απείλησαν τον Δημήτρη Τσοβόλα απαιτώντας απ’ αυτόν εκβιαστικά 7.000 ευρώ ως δήθεν παλιά οφειλή. Για να τον προσεγγίσουν, χρησιμοποίησαν τέχνασμα που είχαν δοκιμάσει για να κλείσουν ραντεβού στο γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου: τηλεφώνησαν και είπαν ότι κάποιος συγγενής τους κρατείται στη ΓΑΔΑ καθώς και ότι ενδιαφέρονται να αναλάβει ο κ. Τσοβόλας τη νομική εκπροσώπησή του. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο «Κλόντι» τηλεφώνησε στο γραφείο του δικηγόρου και απείλησε μία από τις υπαλλήλους του, λέγοντάς της: «Στείλ’ του το μήνυμα. Οτι θα του γαμ… τα αγάμ… .Είμαι ο Κ…. Λ…. και θα του κόψω το κεφάλι σαν κότα». Την ημέρα που τον επισκέφθηκαν, ο δικηγόρος έδωσε στους δύο συνεργούς του «Κλόντι» 500 ευρώ και υποσχέθηκε να τους καταβάλει άλλες 2.500. Το επόμενο πρωί, τα άτομα που επέστρεψαν στο γραφείο του κ. Τσοβόλα συνελήφθησαν.
Και άλλος νεκρός
Το μεσημέρι της 27ης Ιανουαρίου βρέθηκε νεκρός στο κελί του στην 4η πτέρυγα του Κορυδαλλού ο Αλβανός Τούσα Μπαντιόλ. Ο 33χρονος ανήκε στην ομάδα του «Κλόντι» και ο θάνατός του αποδόθηκε –αρχικά τουλάχιστον– όχι σε δολοφονία αλλά σε υπερβολική χρήση ναρκωτικών. Σε αυτό κατατείνουν και οι ιστολογικές εξετάσεις, που δεν εντόπισαν εξωτερικές κακώσεις και ίχνη πάλης στο σώμα του 33χρονου. Οι τοξικολογικές παραμένουν σε εκκρεμότητα. Από τις συνομιλίες διαπιστώνεται ότι ο «Κλόντι» επεδίωξε να εκμεταλλευτεί τον θάνατο του Μπαντιόλ παρουσιάζοντάς τον ως αποτέλεσμα δηλητηρίασης, με δράστη τον έγκλειστο για την υπόθεση Energa Αριστείδη Φλώρο. Μάλιστα, φέρεται να επεδίωξε επικοινωνίες με δημοσιογράφους ούτως ώστε το σενάριό του να «παίξει» στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με όσα ο «Κλόντι» έλεγε σε συνομιλητές του, ο Μπαντιόλ δηλητηριάστηκε με την ίδια ουσία με την οποία προ μηνών είχαν προσπαθήσει να δηλητηριάσουν και τον ίδιο. «Φωτογράφιζε» μάλιστα ως ηθικό αυτουργό τής εναντίον του απόπειρας τον Φλώρο και προέβαλλε τον ισχυρισμό ότι η απόπειρα εις βάρος του απετράπη όταν ένας κουρδικής καταγωγής Ιρακινός έγκλειστος βρήκε και του παρέδωσε το δηλητήριο. Οι αστυνομικοί θεωρούν τον Ιρακινό συνεργό του «Κλόντι» και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς του Αλβανού βαρυποινίτη σχετικά με την απόπειρα δηλητηρίασής του.
Η απόπειρα κατά του Γ. Αντωνόπουλου
Ο φάκελος της δικογραφίας θα συσχετιστεί με παλαιότερες υποθέσεις στις οποίες έχουν ανάμειξη ο έγκλειστος Αλβανός Κ.Λ. ή «Κλόντι» και οι συνεργοί του. Ανάμεσα σε αυτές, είναι και η απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη το 2014, με δράστες τον νεκρό πλέον Αρμπερ Μπάκο και τον, επίσης Αλβανό, Ολντι Ντούλτσε. Στις συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν αρκετές επικοινωνίες ανάμεσα στον «Κλόντι» και στον κ. Αντωνόπουλο, το περιεχόμενο των οποίων θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης. Σημειώνεται ότι, ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας εις βάρος του δικηγόρου, οι δύο κρατούμενοι είχαν υποδείξει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energa Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 21 ετών για υπεξαίρεση 256 εκατομμυρίων ευρώ. Για την υπόθεση της ηθικής αυτουργίας ο 39χρονος επιχειρηματίας έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε φυλάκιση 13 ετών.